Bandet – Rockers by Choice – er noget særligt

Rockers by Choice - juli 2015

En vandretur omkring Christianshavns Vold kan bringe meget med sig. Særlig hvis man er opmærksom på Nemoland, der ligger på Christiania, netop søndag den 26. juli 2015 – har sommerkoncert med Rockers By Choice.

Jeg vil ærligt indrømme, at jeg ikke har hørt eller set mange koncerter med Rockers By Choice, trods bandet har eksisteret siden 1986.

Trods mit manglende kendskab til bandet, så ville jeg alligevel høre dem på Nemoland.

Nemoland er et sted, for røg og damp og musik med hårde rytmer. Således ikke et sted, hvor man sidder roligt og pænt, mens søndagskoncertens violiner forfører ens trommehinder.

Denne søndag på Nemoland, var det således mere og meget andet end trommehinderne, der var undervejs til at blive forkælet.

Rapmusik er på mange måder protestmusik, sunget af vrede og alvorlige mennesker. Stemningen ved sådanne koncerter, kan derfor godt opleves lidt aggressiv og voldsom.

Og ærligt indrømmet, jeg følte mig lidt som en bangebuks, med disse tilsyneladende mange aggressive og vrede mennesker på Nemoland.

Hvor om er, Rocker By Choice, kom på scenen, og en af de første sange som de ”sang”, var – Opråb Til Det Danske Folk. Et rapnummer helt tilbage fra 1989. Og, –  jo mere jeg lyttede til teksten, jo mere forundret blev jeg.

Jeg forlod koncerten på Nemoland, og kørte ind på Cafe Victor, hvor alt var ved det trygge og velkendte, men et eller andet bredte sig i mit indre, for hvorfor var der denne vrede og aggressivitet, hos så mange mennesker, samlet et sted – nemlig på Nemoland – denne søndag.

Siddende på Cafe Victor, genlæste jeg hele sangteksten til – Opråb til Det Danske Folk.

Her er noget af teksten fra Opråb til Det Danske Folk.

”Progressivitet er hvad verden behøver

Uvidende folk går bare rundt og tøver

Apartheid terror har megen diskussion

De bruger våben, vi har mikrofon

Den danske musiks nye generation

Vi rapper om samfundets korruption

Hvorfor så firkantet og ensporet

Vågn dog op hør efter, når Rockers har ordet.

 

Befolkningen har glemt hvorfor de slås

Er det for fædrelandet eller en diktatorboss

Er i klar over derude, at der findes folk

Der når de siger sandheden bliver truet med en dolk

I Sydamerika findes dette fænomen

Tortur – vold, forfulgt er skizofren

Det burde ikke tolereres – militær regimer

Udlandslån til krigsmaskiner

Revolution eneste konklusion”

Teksten til Opråb Til Det Danske Folk, er jo ikke en oplagt godnatsang, man ville vælge at synge for sine børn og andre kære, før sengetid.

Tværtimod synes sangen at være en godmorgensang, af typen, ”se for helvede at forstå – og kom så op og stå” … men op og stå på hvad – og for hvad?

Det blev for mig en meget hurtig kaffetår på Cafe Victor, fordi jeg valgte at køre tilbage til Nemoland, hvor koncerten med Rockers By Choice endnu ikke var afsluttet.

Og hvorfor kørte jeg tilbage, – jo, – fordi jeg ville spørge medlemmerne af Rockers By Choice, hvorfor de skrev nummeret – Opråb Til Det Danske Folk i 1989 – og, om de mente dette nummer have nogen relevans i 2015.

Et af bandets medlemmer – Øyvind Hagen Traberg – var herren, jeg valgte at stille mit spørgsmål.

Hans svar var langt og velovervejet, og vidnede om et stort samfundsengagement, samt et ønske om tingenes tilstand, var meget anderledes – helt tilbage i 1989. Og i Øyvind Hagen Trabergs svar, bemærkede jeg også en holdning til tingenes tilstand i dag – 2015 – på en måde, der vidnede om, at meget ikke var ændret – tværtimod. Revolution er meget vel forsat Rockers By Choice’s konklusion.

Nogen læsere vil sikkert undre sig over, hvorfor jeg ikke gengiver dele af interviewet. Det gør jeg ikke, fordi, og kun fordi, Øyvind Hagen Trabergs svar – forsat er bedst repræsenteret af indholdet i sangteksten – Opråb Til Det Danske Folk – fra 1989.

Netop det at en sangtekst fra 1989, forsat kan have en aktualitet, som var den skrevet i 2015, vidner meget vel om en mangeårig manglende samfunds- og verdensprogressivitet, i en retning, hvor fred og harmoni og menneskerettigheder, fylder mere end økonomisk overskud og afledte økonomiske kalkuler på bekostning af menneskeliv og menneskers trivsel.

Med netop ovennævnte pointer i tankerne, så bliver det forståeligt for mig, hvorfor så mange af gæsterne i Nemoland, denne søndag – den 26. juli 2015 – tilsyneladende var vrede og aggressive mennesker. Det er jo mennesker, der ønsker en samfunds- og verdensforandring til noget bedre – for mange mennesker. Og meget synes jo ikke at være ændret siden 1989.

Rapmusik er protestmusik og Rockers By Choice – er ingen undtagelse. Men, hvad der gør dem til noget særligt, er at de tilbage i 1989, skrev teksten til rap-nummeret – Opråb Til Det Danske Folk. En tekst, der stadig er drøn hamrende aktuel, på værste og mest irriterende vis. Åbenbart er alt for lidt ændret.

Tankevækkende er det, at bandet, helt tilbage i 1989, hvor de jo var nogle unge drenge i en ungdomsklub på Amager, der dannede bandet Rocker By Choice, – så trods deres unge alder, så evnede de at have en samfundsforståelse og fremadskuende verdensforståelse, der er ret unik. Og, netop derfor er bandet – Rocker By Choice – og deres tekster, noget særligt.

Hvis du som læser er blevet nysgerrig for at se bandet live og høre et af deres rapnumre, nemlig – Peders Ting – så optog vi en video af dette nummer, som er nedenstående video.

Med venlig hilsen,

Marcus Vigilius Brendstrup

NB.

  • Den fulde sangtekst til – Opråb Til Det Danske Folk – kan ses via dette link – Sangtekst
Advertisements