H. C. Andersens kvarteret i Odense, gemmer på andet end en fremragende historiefortæller, med ordet i sin magt.

 

odense-by-night-1001

Sådan ser og oplever fotograf Brian Jagd Mauritzen – kvarteret i Odense, hvor H.C. Andersens liv, har haft sin begyndelse.

En start på livet i så smukke aftenomgivelser, kan let bringe fantasien og drømmende frem hos store og små børn, men i særdeleshed hos H.C.Andersen.

Nu kan man jo let vildledes af billeder, og måske er Odense ikke en så hyggelig og smuk en by, som det fremgår af billedet.

I min barndom, der var jeg på besøg i H.C.Andersens hus, sammen med min Mormor. Og min oplevelse af stemningen i Odense og H.C. Andersens hus, fra den gang, genfinder jeg med hjertevarme i ovenstående billede.

Der er også noget andet, som jeg genfinder i dette billede, nemlig en fotograf, med skøn sans for detalje, komposition, farvebalance og nuanceret brug af kontraster.

Holocaust-memorial-350px

I 2007, ved det årlige Fynsmesterskab i fotografering,  modtog Brian Jagd Mauritzen sølvmedaljen i kategorien monokrom, for billedet Holocaust Memorial. Et billedede der heldigvis er fra Berlin og ikke Odense.

Netop dette billede – Holocaust Memorial – hvor der ikke er mulighed for at arbejde med mange farver, men kun gråtoner, lys, kontrast og komposition, der ser man om en fotograf kan fortælle en historie. Jeg synes det er lykkedes fremragende, for billedet giver ikke på mindste vis, associationer til juleaften og hyggeligt samvær, men derimod associationer om en ørkenvandring gennem skygger og mennesketomhed.

Fotograf Brian Jagd Mauritzen mestre således også at indfange tristheden fra Holocaust Memorial i Berlin, men også sødmen og varmen, som der stadig er at genfinde i Odense.

Måske den lille mand, med det lille overskæg under næsen, og med et væsentligt ansvar for udviklingen af den 2. verdenskrig, var blevet et andet menneske, ved at vokse op i Odense. Det kan man jo tænke over, når travl byplanlægning i København, regelmæssig mangler synlig hjertevarme og æstetik, men til gengæld ikke effektivitet ved sin opførsel.

M6001_Brian_Jagd_Mauritzen_Afsked-1

Ved Fynsmesterskabet i foto 2012, modtog fotograf Brian Jagd Mauritzen, blandt flere medaljer, også en medalje i kategorien Monokrom, for ovenstående billede.

Billedets titel er Afsked. Og hvad skulle dette billede ellers have haft af navn. Ihvertfald ikke Peter Plys med sin natsovebamse,- så Hr- Mauritzen kan den dejlige kunst, det er at fortælle historier, når han tager monokrome billeder.

Men, han kan og gør mere end det, for han tydeligvis leger og eksperimenterer også, som man kan se af nedenstående billede.

Maelkedraaber_samkopi

Ved Danmarksmesterskabet i foto 2013, der blev afholdt på Nordkraft i Aalborg, fik Hr. Mauritzen, antaget flere billeder. Blandt disse, var serien med titlen “Mælkedråber”. En serie som modtog et fælles dommerdiplom, – i fotokredse omtalt som en fjerdeplads, men ikke destomindre en flot fjerdeplads.

Jamen, hvem er han så, ham Hr. Mauritzen?

Jo fotografering, har været en central del af hele hans arbejdsliv som redaktør og forfatter af illustrerede fagbøger. Fra 1974-89, var han forfatter, redaktør, fotograf samt indehaver af en grafisk/redaktionel virksomhed, der producerede fagbøger og informationsmaterialer. Fra 1989-01, var han redaktionschef på forlaget Gyldendal. I perioden 2001-03, der var han IT-chefkonsulent på Gyldendal.

Ja, og fra 2003 – og frem til dags dato, der har Hr. Mauritzen været – Freelance fotograf.

Når jeg sidder og gennemser Hr. Mauritsens billeder, så er flere af dem, af virkelig høj international standard, særlig hans monokrome serier.

Jeg kan ikke undlade at trække lidt på smilebåndet, ved at tænke på – om H. C. Andersen mon også i sin samtid, omtalte sig selv som freelance skribent, med stor glæde for rejser og rejsebeskrivelser.

H. C. Andersens kvarteret i Odense, gemmer på andet end én fremragende historiefortæller, med ordet i sin magt. De gemmer også på en fotograf, ved navn Brian Jagd Mauritzen, der fortæller rigtig gode historier igennem sine monocrome billeder.

Med venlig hilsen

Marcus Vigilius Brendstrup 

NB:

  • Hvis du som læser, vil se lidt mere af fotograf Brian Jagd Mauritzen, så vil du kunne se det via dette link: http://maufoto.dk/
Advertisements